ontstaan van Zwemschool Vogel BV

Geschiedenis Zwemschool Vogel BV.                     Geschreven door Jacqueline Vogel

In het jaar 1975 heb ik mijn CIOS diploma behaald in Arnhem met de aantekening Zwemonderwijzer. Om eerlijk te zeggen was het niet mijn favoriete vak op het CIOS. (CIOS staat voor Centraal Instituut Opleiding Sportleider). Het water was destijds erg koud en we moesten lesgeven aan heel veel kinderen in een klein stukje van het zwembad. Ook zwemmen was niet echt mijn sport. Ik deed destijds fanatiek aan atletiek en handbal.

Maar.... 1978 verhuisde ik van Utrecht naar Badhoevedorp. Daar was toen net een zwembad in aanbouw wat voor een groot gedeelte door de Badhoevedorpse gemeenschap zelf was aanbetaald. Ik kon daar gelijk terecht als zwemonderwijzeres. Ik had daar leuke collega’s en het werken met kinderen vond ik ook heel leuk. lekker afwisselend want geen kind is hetzelfde.

Er werd altijd volgens een vast patroon lesgegeven van ondiep beginnen en uiteraard in diep zwemwater eindigen. De methodiek was steeds hetzelfde. Niet alleen in Badhoevedorp maar in veel grote zwembaden. Ik zag dat grote groepen voor een heleboel kinderen niet werkte en het koude water ook niet echt motiveerde.

Het idee kwam bij mij op om zelf zwemles te gaan geven met mijn overtuiging dat het veel beter kan en de kinderen meer plezier in zwemmen leren te bieden. Ik ben toen op zoek gegaan naar zwemwater in de omgeving. Dit vond ik bij Dorint Hotel in Badhoevedorp. Hier kon ik het zwembad huren. Ik ben begonnen met een paar kinderen een  paar uurtjes in de week zwemles te geven, (Privéles of met 2 kinderen samen.) Onder de naam Zwemschool Jacqueline Vogel ben ik de zwemschool begonnen.

Dorint Hotel heeft alleen maar diep water waar de kinderen niet kunnen staan. Dus de lesmethode werd aangepast door te zwemmen in diep water met vleugels (bandjes) om. De slagen werden gelijk aangeleerd en watervrij werden ze vaak geleidelijk vanzelf. Als de slagen technisch goed waren werden de bandjes vervangen door kurken en op het laatst zonder drijfmiddelen.

De aanmeldingen kwamen steeds meer dus er werd steeds meer uren lesgegeven. Naast het huren van het zwembad in het Dorint Hotel huurde ik ook een aantal uren op zaterdag en zondag het zwembad van de sporthoeve af en hierin werd er A,B en C les gegeven als de kinderen er aan toe waren en zelfstandig zonder hulpmiddelen konden zwemmen. Op den duur is Lotte mijn dochter mij komen helpen naast haar werk in de gehandicaptenzorg en heeft toen ook haar zwemonderwijzersdiploma gehaald.

In 2010 was het inmiddels zo druk in de zwemschool dat er al verschillende collega’s bijgekomen waren en wij ook zwemwater huurden in KDC Nifterlake Amstelveen en Nieuw Unicum Zandvoort.

In 2012 Zijn mijn dochter Lotte en ik figuurlijk in het diepe gesprongen.

De gedachte om een eigen zwembad te bouwen speelde al veel langer. Lotte en ik besloten om het te gaan realiseren. En het zwembad aan de Jan van Gentstraat werd gerealiseerd! We zijn samen, onder de naam Zwemschool Vogel VOF, verder gegaan. Ook mede dankzij crowdfunding waarbij veel klanten, vrienden en familieleden in ons geïnvesteerd hebben zijn we in augustus 2014 open gegaan. Na al de voorgaande jaren had en heeft men veel vertrouwen in ons!

Anders dan de meeste andere zwembaden werken wij in kleine groepjes, zeker als beginner.

Het water is aangenaam warm en ouders mogen dicht bij hun kind naar de les kijken en wij gebruiken een flexibele on-line agenda waar in men 7 dagen per week kan inboeken.

2017: Per 1 Juli 2017 is Lotte solo verder gegaan met Zwemschool Vogel BV

Ik hoef eigenlijk niet te zeggen hoe trots ik ben hoe zij de zwemschool runt. Zij doet dit met liefde en passie en heel veel geduld.

2018: Ik ben bijna 65 en zal alleen nog  af en toe wat lesjes doen speciaal voor kinderen die er toch wat meer moeite mee hebben om te leren zwemmen.

Ik hoop dat iedereen heel veel plezier heeft en zal blijven beleven aan de zwemlessen bij Zwemschool Vogel BV, zowel kinderen als ouders!

 

Met vriendelijke groet, Jacqueline Vogel